Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Επεξεργασία φωτογραφίας με το Lightroom

Το Lightroom, το μικρό αδελφάκι του Photoshop, είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επεξεργασίας των φωτογραφιών, με απίστευτα αποτελέσματα. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και χρησιμοποιείται πλέον από τους περισσότερους φωτογράφους, λόγω της ευκολίας στην χρήση του. Οι μεγάλοι γκουρού του Photoshop, λένε ότι με το Lightroom μπορείς να κάνεις το 95% της δουλειάς του Photoshop (για το υπόλοιπο 5% - μάσκες, layers, διόρθωση προοπτικής. μοντάζ, clone tool κ.α. - χρειάζεται το Photoshop). Λόγω της συνεργασίας μεταξύ των δύο προγραμμάτων, αν είναι εγκαταστημένα και τα δύο στο σύστημα, μπορεί ο χρήστης να περνά από το ένα στο άλλο τις φωτογραφίες του, έχοντας έτσι άπειρες δυνατότητες επεξεργασίας.

Μία εξαιρετική τεχνική επεξεργασίας των φωτογραφιών στο Lightroom είναι από ένα  Γάλλο φωτογράφο, και δίνει γρήγορα και εκπληκτικά αποτελέσματα. Αξίζει να δοκιμασθεί (και ως γνωστό στο Lightroom, ότι αλλαγές και να κάνουμε δεν αλλοιώνουμε την πρωτότυπη φωτογραφία μας).

Ανοίγουμε την φωτογραφία μας στο Lightroom στο Develop module
1. Μετακινούμε το slider των Highlights τελείως αριστερά (-100)
2. Το Shadows δεξιά (80-100), ανάλογα με την φωτεινότητα της φωτογραφίας
3. Με πατημένο το  alt μετακινούμε το Whites δεξιά, μέχρι μόλις να φανεί πληροφορία 
4. Με πατημένο το alt μετακινούμε το Blacks προς τα αριστερά μέχρι να δούμε πληροφορία
5. Με το Temp διορθώνουμε το χρώμα (προς τα δεξιά συνήθως για πιο ζεστό χρώμα)
6. Λίγο Contrast (έως 25)
7. Λίγο Clarity (έως 25)
8. Μετά κάνουμε Sharpening στο panel Detail με αρκετό amount (70-90)
                      πριν                                         μετά


Αυτή είναι η βασική επεξεργασία μας.

Μετά μπορούμε να κάνουμε τμηματικές βελτιώσεις με το Graduated Filter και το Adjustment brush (να φωτίσουμε ή να σκοτεινιάσουμε τμηματικά, να βελτιώσουμε  επιμέρους το χρώμα κ. α.). Επίσης μπορούμε να περάσουμε στο Photoshop για άλλες βελτιώσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα σχόλια